CORB LUND – EL VIEJO

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: New West Records / V2 Benelux

De Canadese singer-songwriter en milieuactivist Corb Lund groeide op als een echte cowboy op de ranch van zijn ouders in Taber, Alberta maar trok naar Edmonton in Alberta om er aan zijn muzikale loopbaan te gaan werken. In 1995 bracht hij zijn debuutplaat “Modern Pain” op de markt, gevolgd door nog tien andere platen waarvan de helft in de volgende jaren ook op een lovende recensie bij ‘Rootstime’ kon rekenen. De laatste keer dat dit gebeurde was in juli 2022 toen we hier vertelden over zijn schitterende album “Songs My Friends Wrote” met allemaal liedjes die zijn muziekcollega’s uit de country- en folkwereld voor hem hadden gecomponeerd maar songs die hij tot dan toe nog niet had opgenomen.

In mei en juni 2024 komt Corb Lund samen met zijn vaste begeleidingsband ‘The Hurtin’ Albertans’ naar Nederland en België voor vier optredens waarbij hij zijn nieuwste album “El Viejo” (‘de oude man’) zal komen voorstellen. Die plaat hebben wij hier inmiddels al enkele keren door de stereo gejaagd en we moeten grif toegeven dat we na elke luisterbeurt meer en meer geweldige songs ontdekken tussen de elf tracks op dit album. Enkele voorbeelden passen dan ook wonderwel voor een bijsluiting op video aan deze recensie: wij kozen voor de prachtige titeltrack “El Viejo (For Ian)” en voor de even mooie albumafsluiter “That Old Familiar Drunken Feeling”. ‘El Viejo’ was de bijnaam van Corb Lund’s muzikale mentor, de Canadese singer-songwriter Ian Tyson die eind 2022 op 89-jarige leeftijd overleed.

Dit indie folk- en country & western-album werd met uitsluitend akoestische instrumenten integraal opgenomen in de living van Corb Lund op zijn eigen familieranch in Lethbridge, Alberta samen met ‘The Hurtin’ Albertans’ zijnde Grant Siemens op gitaren, banjo en mandoline, Sean Burns op contrabas en mondharmonica en Lyle Molzan op drums. De twee nummers “Redneck Rehab” over het harde leven op een ranch en “Was Fort Worth Worth It?” dat hem deed denken aan werk van George Strait en ‘Texas Tornados’ werden allebei samen met Corb Lund gecomponeerd door de Amerikaans-Canadese countryzangeres Jaida Dreyer. Daarnaast kwam de song “When The Game Gets Hot” er na een schrijverssamenwerking met de Amerikaanse auteur en scenarioschrijver Brian Koppelman.

Enkele nummers op “El Viejo” gaan over de favoriete bezigheid van Corb Lund: het kaartspel ‘blackjack’ en het gokken in de casino’s van Nevada, iets wat hij wel vaker samen deed met Ian Tyson. Hij heeft het daarover in de niet van de nodige humor gespeende nummers “The Cardplayers”, “I Had It All”, countryballad “Out On A Win”, “When The Game Gets Hot” over valsspelen en “It Takes Practice”. Overige songs op het album die heel andere onderwerpen aansnijden zijn “Girl With The Stratocaster” over een muzikante die hijzelf jaren geleden had zien optreden en het nummer “Insha’Allah” over een woestijnsoldaat die in de Eerste Wereldoorlog heeft meegestreden aan de zijde van Lawrence Of Arabia. De vaststelling dat Corb Lund er telkens weer in slaagt om een specifieke thematiek te selecteren voor zijn nieuwe albums laat het beste verhopen voor de nabije toekomst. Tot dan zullen we met veel plezier verder blijven genieten van deze plaat “El Viejo”.

(valsam)